Facebook

Cégünk több, mint 15 éves tapasztalat birtokában széles körű szolgáltatást nyújt a galvanizálás, fémfelület-kezelés területén. Jelenlegi és leendő partnereink a következő szolgáltatásokat vehetik igénybe:

 

Galvanizálás

· horganyozás fekete,  fehér és sárga passziválással

· króm 6 mentes horganyozás lakkozással is

· barnítás

· nikkelezés

· kemény krómozás

· mangánfoszfát

Acél alkatrészekre:

Réz alkatrészekre:

· natúr eloxálás

· színes eloxálás

· fekete eloxálás

· keményeloxálás

· kromátozás sárga és natúr színben

· ezüstözés

· nikkelezés, ónozás

Alumínium alkatrészekre:

· nikkelezés

· ólmozás, ónozás

· vörös és sárgarezezés

· ezüstözés

· kemény krómozás

Galvanizálás során vállalt méretek:

Horganyozás:                                           max. 1250 mm hosszúságban és 350 szélességben

Barnítás:                                                   max. 400x400 mm

Keménykrómozás:                                 max: 1300x250 mm

Nikkelezés:                                               max. 1200x350 mm

Kemény eloxálás:                                    max. 1000x400 mm

Eloxálás (bármely színben)                   max. 1000x400 mm

Natúr eloxálás                                          max. 2000x1000 mm

Tegyen meg mindent a korrózióvédelem érdekében!

Fémfelület kezelés: galvanizálás

A fémfelületek ugyan sokkal ellenállóbbak és strapabíróbbak, mint sok más alapanyag, de még ezek számára is szükség van különleges eljárásra ahhoz, hogy még jobbak, színvonalasabbak legyenek. A fém felületek kezelésének egyik hagyományos eljárása a galvanizálás.

A galvanizálás egy elektrokémiai folyamat, amiben fontos szerepet játszik az egyenáram. Az eljárás során az elektromos áram egy folyadékból fém ionokat közvetít a galvanizálandó felületre, ahol ezek az ionok lerakódnak és megtapadnak. Így egy olyan bevonat képződik, ami tartósan megmarad a fém tárgy felületén.

A galvanizálás célja tulajdonképpen az adott fémtárgy tulajdonságainak kiterjesztése. Ezzel az eljárással olyan kémiai és fizikai tulajdonságokkal gazdagodik az alkatrész, amelyekkel addig nem rendelkezett. Ennek következtében sokoldalúbbá válik az elem, ráadásul ez a fémfelület kezelés nem csak felvértezi a tárgy felületét a rozsda ellen, de esztétikusabb vagy keményebb is lesz tőle.

Keressen minket bizalommal, és vegye igénybe galvanizálással kapcsolatos szolgáltatásainkat!


Tegyen meg mindent a korrózióvédelem érdekében!

korrózióvédelem

A fémek megfelelő felületkezelés nélkül óhatatlanul korrodálódnak, ami az alkatrészek, eszközök minőségromlásához vezet. Ez a folyamat megelőzhető, hogyha időben gondoskodik arról, hogy a fémek kezelése megtörténjen.Milyen lehetőségei vannak

 • Eloxálás: az alumínium és ötvözetei számára kifejlesztett korrózióvédelmi eljárás
 • Horganyzás: az acél felületek védhetőek hatásosan ezzel a módszerrel
 • Nikkelezés: az időjárás viszontagságai ellen védi hatásosan a kezelt felületeket
 • Kemény krómozás: amellett, hogy teljesen megszünteti a korrodálódás veszélyét, szép felületet hoz létre és hosszú távon védi a fém tárgyakat
 • Ne feledje, a fémek felületkezelése az Ön érdeke is! Segítségével az eszközök tovább használhatóak maradnak, a rozsdásodás veszélye elhárítható, ezáltal pedig nem kevés pénzt takaríthat meg.

  Nem tudja még, hogy pontosan milyen szolgáltatásra lenne szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot és kérjen tanácsot! Szakembereink a segítségére lesznek a megfelelő módszer kiválasztásában!


  Mi az a galvanizálás?

  Mi az a galvanizálás?

  A galvanizálás egy olyan elektrokémiai folyamat, amely során az elektromos árammal való találkozás következtében az oldatból vagy olvadékból az elektródán fém válik ki. Az említett folyamat segítségével készítik a különböző felületi bevonatokat, mint például az aranyozás vagy ezüstözés. A másik lényeges funkciója a galvanizálásnak a fémkészítés. Olyan fémek előállítására használják, mint az alumínium, réz, különleges esetekben vas.

  A galvanizálás során egy külső áramforrást hívnak segítségül, így a katódhoz (negatív pólus) illesztett fém felületére le tudják választani a bevonatot, amelyhez egy alkalmas bevonó fém elektrolitjait használják.

  Mielőtt a szakemberek felismerték volna a galvanizálás mesterségét, a fémeket tűzi aranyozás útján vonták be arannyal. A folyamat során az aranyból amalgámot készítettek, ezt az aranyozandó területre felvitték, végül a felesleges higanyt elpárologtatták.

  A galvanizálást napjainkban díszítésre, korrózióvédelemre, forraszthatóság javítására, felületkeményítésre, elektromos vezetőképesség minőségének fokozása érdekében és árnyékolás céljából alkalmazzák.

  További információért forduljon hozzánk bizalommal, keressen fel minket a megadott elérhetőségek egyikén!


  Eloxálás az alumínium alkatrészeknél

  Eloxálás az alumínium alkatrészeknél

  Az eloxálás lényege, hogy az alumínium korrózióállóságát megnövelje. Az eljárás segítségével esztétikus és minőségi felületet kaphatunk.

  Az eloxálás során az oxidréteg vastagsága mesterségesen megnövelhető, melynek rengeteg pozitív következménye lehet:

 • Esztétikus felület: kitűnően alkalmazható díszítő felületeknél, sőt dísztárgyak felületének kezelésénél is elengedhetetlen szempont a dekoratív megjelenés
 • A gravírozás minősége javul
 • Nagy ellenálló képesség: az oxidációs folyamat stabilizálódásával létrejött oxidréteg akár több évtizedig is védelmet nyújthat az alumíniumnak
 • Színezhető: az anyag felülete színezhetővé válik a folyamat során, amely jóval időt állóbb a festett felülettel szemben
 • Megnövekszik a felületi keménység: a gépalkatrészek gyártásakor hasznos tulajdonság, mivel stabilitást és szilárdságot kölcsönöz
 • Alumíniumvezetőknél az eloxálás hatására kerámiaszerű felület keletkezik, amely tökéletes elektromos szigetelő
 • Megnövekszik a hő- és fényvisszaverő képesség: ezért gyakran alkalmazzák lámpatükrök, hősugárzók készítésekor
 • Eloxálással és egyéb felületkezelési eljárásokkal kapcsolatban várjuk megkeresését! Forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeken!


  Szeretné megóvni a káros hatásoktól fém alkatrészeit?

  Szeretné megóvni a káros hatásoktól fém alkatrészeit?

  A galvanizálás ehhez nyújt hosszantartó és minőségi védelmet!

  A galvanizálás során egy vékony fémréteget kap a felület, amelyet elektrokémiai úton hordunk fel rá. A hordozó lehet acélból vagy egyéb színesfémből is. Természetesen, mint az összes felületkezelő tevékenységnél, itt is első az előkezelés, amely megtisztítja a kezelendő munkadarabot.

  A felhordandó réteg vastagsága nagyban függ a munkadarab használatának körülményeitől, illetve a funkciójától. A galvanizálás feladata rendkívül sokrétű, hiszen több előnyre is szert tesz általa a munkadarab.

  A felületvédelem a legfontosabb. Ezáltal a munkadarab tartósabb lesz, tehát megnövekszik élettartama. Ebből kifolyólag nagymértékű mechanikai terhelést is elbír, ami különösen fontos bizonyos területeken. Emellett a korrózióvédelem is hozzájárul a megfelelő felületmegóváshoz.

  Közel 15 éves tapasztalattal látjuk el a galvanizálási feladatokat, ügyfeleink legnagyobb elégedettségére. A galvanizált felület nem csupán tartós, hanem esztétikus is lesz egyben.

  Ha galvanizálásra van szüksége, keressen minket bizalommal!


  Alumínium alkatrészek galvanizálása

  Alumínium alkatrészek galvanizálása

  A különféle alumínium alkatrészek napjainkban számos gyártóipari területen elengedhetetlen alkatrésznek minősülnek, azonban a felhasználási szegmensek sajátosságainak megfelelően különböző felületkezelő eljárásokra van szükség a használhatóság érdekében.

  Az alumínium alkatrészek galvanizálás útján ellenállóbbá és esztétikusabbá válnak, valamint számos előnyös tulajdonságot biztosít az alkatrészek számára (például autóipar, gépipar, építőipar, stb.).


 • A galvanizálási folyamatokat megelőző tisztítási eljárásoknak köszönhetően az anyagminőség és a felületi jellemzők is javíthatóak az alkatrészek esetében.
 • Az alumínium alkatrészek galvanizálása és a technológiai folyamatok jelentősen függnek az anyagösszetételtől, minőségtől és a későbbi felhasználási igényektől.
 • A galvanizáló folyamatok során az alkatrészek ellenállóbak és tartósabbak lesznek, amely a korrózió elleni védelemnek köszönhető.
 • A minőségi előnyökön kívül az alumínium alkatrészek esztétikusak és korszerű megjelenésűek lesznek a galvanizálásnak köszönhetően.
 • Alumínium alkatrészek galvanizáló folyamataiért és egyéb felületkezelési szolgáltatásért tekintse meg weboldalunkat, valamint forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken, és mindenben készséggel állunk rendelkezésére!


  Az eloxálás alkalmazása

  Az eloxálás alkalmazása

  Eloxálásnak nevezzük azt az eljárást, melyet az alumínium és alumínium ötvözetek korrózióvédelmére használunk. Az alumínium ötvözői – a színalumíniumhoz képest – általában növelik a szilárdságot, de az elektromos vezetőképességet és korrózióállóságot erősen lecsökkenthetik. Ezen kívül kiemelendő az, hogy mivel az oxidált réteg színezhető, dekorációs célokat is igen jól szolgál.

  Hogyan hozhatjuk létre az oxidréteget?

  A kémiai oxidáláskor először a szennyeződéseket távolítjuk el, ezután a műveletet üveg, vagy zománcozott edényben végezzük el. Mindezek után pedig következhet az utókezelés. A keletkezett bevonat világosszürke, ellenáll a szennyeződéseknek és enyhébb savaknak is. Sajnos nem lehet szépen színezni.

  Az anódos oxidálás egyenárammal történik, de elvégezhető váltakozó árammal is. Mindkét esetben ugyanaz a végeredmény: vékony és nagyon kemény korundréteg, amely kiválóan színezhető és nagyszerű védelmet ad a fémnek.

  Eloxálással, valamint további szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdéseivel keressen bennünket bizalommal!


  Az eloxálás előnyei

  Az eloxálás előnyei

  Az eloxálás, más néven elektrolitikus oxidáció, olyan folyamat, amikor bizonyos mennyiségű kénsavban, bizonyos hőmérsékleten árammal anodizálunk. Ezt szigorúan véve a következőképpen kell elképzelni: 200g/l kénsavban 20 C°-on 17-20 V feszültséggel 1,2-2,0 A/dm2 áramsűrűséggel végzett folyamat.

  Az általunk használt rétegvastagság megegyezik az európai szabvánnyal, azaz 5-10-15-20-25 mikrométerről beszélünk.

  Az eloxálás számos előnnyel bír, melyek közül a legfontosabbak a következők:

 • Esztétikus megjelenést ad a kezelt felületnek
 • Javítja a kezelt felület minőségét és felületét (tehát keményebb lesz)
 • Legfőképp megvédi az alumínium felületet a korróziótól
 • Ezen felül a különböző eljárások során színezhetjük is a felületeket, melyeket a következőképp kell elképzelni:

 • Elektronikus színezés: Az elektronikus színezés a legjobb minőségű, a leválasztott ón mennyiségétől függően egyre mélyebb színt érhetünk el.
 • Szerves színezékekkel való színezés: Az eloxált anyagot színezékbe mártjuk, és annak függvényében, hogy meddig tartjuk a folyadékban, úgy sötétül a színe.
 • Cégünk sok éves tapasztalattal rendelkezik mind eloxálás, mind pedig más felületkezelő módszerek területén. A részletekért tájékozódjon honlapunkon, kérje ajánlatunkat még ma!


  Amit a nikkelezésről tudni kell – Mikor érdemes használni?

  Amit a nikkelezésről tudni kell – Mikor érdemes használni?

  A gyakori alkalmazásból adódóan, valamint a nagy terhelésnek köszönhetően számos alkatrész gyorsan elhasználódik és kopik, illetve korrodálódik, ezért érdemes kezelni a felületet. Az egyik ilyen jól bevált módszer a nikkelezés, mely a védelmi funkció ellátásán kívül díszítő bevonatként is használható.

  A nikkelezés alkalmazási területei:

 • csak díszítés
 • kopás és korrózióvédelem
 • díszítés és korrózióvédelem
 • A nikkelezésnek több fajtája lehet, íme, néhány lehetséges megoldás:

 • szulfátos
 • fekete nikkelezés
 • kloridos
 • szulfamátos
 • fluoro-borátos
 • A nikkelezés igen nagy körültekintést igényel, és a megfelelő védőfelszerelés használata is szükséges. Cégünk képzett és tapasztalt szakemberei precízen járnak el minden felületkezelési folyamat során, ezért nikkelezéssel kapcsolatos speciális kéréseivel és felmerülő kérdéseivel bátran forduljon hozzánk! Szakképzett munkatársaink készséggel segítenek Önnek minden felületkezeléssel kapcsolatos ügyben!


  Mi is pontosan az eloxálás?

  Mi is pontosan az eloxálás?

  Az eloxálás folyamata tulajdonképpen egy kémiai eljárást takar, azon belül is egy oxidációs folyamatról van szó. Az eloxálás oxidációs eljárása általában az alumínium és annak ötvözeteit érinti. Ezt olyan maró hatású vegyszerek segítségével végzik, mint amilyen a krómsav vagy a kénsav, illetve elektromos áramot is használnak.


  Az eloxálási eljárás lépései a következők:

 • felületi kezelés
 • polírozás
 • zsírtalanítás
 • öblítés
 • eloxálás
 • öblítés
 • színezés
 • utókezelés
 • Az alumínium felületének megmunkálása többféleképpen történhet, ez pedig attól függ, hogy milyen felületre van szükség. Ha például a felületet homályosra szeretnénk, drótkefés polírozás ajánlott, de ha fényes, vagyis tükröződő felület a cél, akkor már rongykorongot kell használnunk. Kisebb felületű, részlet gazdag tárgyaknál az elektrolitos polírozás lehet a célravezető, ezután jöhetnek az eloxálás további lépései.

  Az eloxálást egyenárammal és váltakozó árammal is el lehet végezni, általában az elektrolit 20-30 fokos és egy órán belül el is készül az oxidréteg. Az elkészült oxidréteg egyik szembeötlő tulajdonsága, hogy pórusos, ez teszi alkalmassá a színezésre. Végül az utókezeléssel lezárul az eloxálás utolsó lépése is. Eloxálással kapcsolatos további információkért bátran forduljon hozzánk!


  Milyen előnyöket élvezhet, ha az eloxálást választja?

  Milyen előnyöket élvezhet, ha az eloxálást választja?

  Az eloxálás az alumínium és ötvözeteinek oxidálása bizonyos savak vagy elektromos áram által. Az eloxálásnak ki nem tett alumíniumoknak hamar megváltozik vastagságuk, valamint látványuk is romlik a lerakódott oxidréteg miatt.

  Az eloxálással számos előny jár:

 • Ellenállóvá teszi az alumínium felületeket a korrózióval szemben.
 • Keményebbé teszi az alumínium felületét.
 • Nagyobb hatékonysággal képes megvédeni az alumíniumot a külső hatásoktól, mint a hagyományos felületkezelések, ugyanis az eloxálás nem az alumíniumon kívül, hanem a felületébe épülve óvja meg azt.
 • Esztétikailag optimális felületet kapunk.
 • Az eloxálás során javulnak az alumínium olyan tulajdonságai, mint a vezetőképesség vagy a hő leadás.
 • Az eloxálás mindemellett lehetőséget nyújt az alumínium tartós színezésére is.
 • Cégünk vállalja alumíniumok eloxálását natúrban, feketében és színesben. Emellett lehetőség van sárga és natúr színű kromátozásra, ezüstözésre, nikkelezésre, valamint ónozásra is. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!


  A barnítás technikája

  A barnítás technikája

  A barnítás, más néven Blackfast eljárás a felületkezelés egy formája. A szobahőmérsékleten végezhető, egyszerű merítéses folyamat igen kedvelt ipari körökben.

  Maga a procedúra több lépcsőből tevődik össze. Az első a zsírtalanítás, mely során a különféle szennyeződéseket távolítják el. Ezt követi az öblítés, majd a kondicionálás, és újra az öblítés. Az ötödik fázis maga a feketítés/barnítás, melynek során a tárgyat színező oldatba merítik. Amennyiben a fedés nem tökéletes, érdemes az újbóli barnítás előtt a zsírtalanítást még egyszer elvégezni, mivel valószínűleg a színezőanyag a zsírfoltok miatt nem tud megtapadni. A barnítást ismét öblítés, végül pedig víztelenítés követi, mely az erre kifejlesztett olaj segítségével történik.

  A felületkezelés e formája számos előnnyel bír, így például nem változtatja meg a tárgy formáját, méreteit, egységes külsőt kölcsönöz, a furatokat is szépen eléri és esztétikailag is minőséget képvisel.

  Felületkezelésre lenne szüksége? Keresse fel az Aerometal Kft.-t és készséggel állunk rendelkezésére!


  Amit a nikkelezésről tudni érdemes

  Amit a nikkelezésről tudni érdemes

  A nikkelezés, a krómozáshoz hasonlóan, egy felületkezelési eljárást takar, mely során egy adott fémtárgy felületére kerül fel a nikkel vagy króm réteg. Ezek a felületek speciális kinézettel látják el a fémtárgyakat, elsősorban mégis az a funkciójuk, hogy megvédjék azokat az időjárás viszontagságaitól és ezáltal a korrodálódástól, de a használat során felmerülő egyéb, kémiai, mechanikai hatásoktól is.

  A nikkel önálló kémiai elem, fizikai tulajdonságai szerint fehéres, ezüstös színű, keménysége és olvadáspontja is alacsonyabb a króménál, ipari használata rendkívül elterjedt.

  A nikkelezés egyik típusa a galvanikus nikkelezés, melynek lényege, hogy egy fémtárgyat egy másik fémmel vonnak be, annak védelme céljából. A galvanikus nikkelezéshez szükség van elektromos áramra és egy úgynevezett galvanikus fürdőre is. A kettő kölcsönhatásából aztán a nikkel vegyületei, elektrolízis hatására megtapadnak a nikkelezni kívánt fémtárgy felületén.

  Nem minden fémtárgy vethető alá azonban a galvanizációs eljárásnak, csak azok, melyek nem nagyobbak, mint a fürdő maga, illetve nem lehet szennyezett vagy roncsolt a felületük sem.

  Nikkelezéssel kapcsolatos kérdéseivel bátran keressen fel minket!


  Mit értünk kemény krómozás alatt?

  A króm számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek képessé teszik arra, hogy védő és díszítő bevonatok készüljenek általa. Sokoldalú felhasználását legfőképp annak köszönheti, hogy kiválóan ellenáll az oxidációnak, lúgok és savak esetében egyaránt.

  A kemény krómozást az iparban használják, mivel igen kemény bevonat képezhető általa. Keménysége révén képes kiiktatni a súrlódás okozta sérülések nagy részét, így a kemény krómozással bevont felületek kopásállóbbak hagyományos társaiknál. Emellett rendkívül tartós, ráadásul a korróziótól is védi a bevont felületet.

  Felhasználható az ipar számos területén, többek között a vegyiparban, bányákban nélkülözhetetlen anyag. Alkalmas különféle mozgó, kopott alkatrészek felújítására, számos szerszám valamint mérőműszer illesztékeinek bevonására egyaránt.

  A kemény krómozás igen hasznos minden területen, hiszen optimális védelmet nyújt a különböző acéltermékek számára. Ha profikkal végeztetné a kemény krómozást, keressen minket elérhetőségeink egyikén!


  Mi a felületkezelés célja?

  Mi a felületkezelés célja?

  A gépelemek, fémszerkezetek felülete a munkafolyamatok során jelentősen sérülhet, elhasználódhat, amivel csökkenhet a fém élettartama, hamarabb tönkremehet az adott eszköz. A terméket érhetik mechanikai, biológiai, elektromos hatások, mágneses sugarak, hanghatások, melyek következtében a gépelem sérülhet és nem tudja betölteni megfelelően funkcióját.

  A felületkezelés segít megóvni fémszerkezetek, gépelemek funkcióját, ellenállóbbá teszi a gépeket a károsodásoktól, védi őket a kopástól, korrózió fellépésétől. A felülettisztítás után el kell távolítani a gépelemekről a korróziós nyomokat, azaz oxidmentesíteni kell azokat. Ezután zsírtalanítani kell a felületeket, el kell távolítani róla az olajfoltokat, festékanyagokat, lakkmaradványokat. Következő lépésként meg kell vizsgálni a termék roncsolódási fokát, ezzel kiszűrve a használhatatlan munkadarabokat.

  Ha Ön is szeretné, hogy gépelemei, fémszerkezetei hosszú életűek maradhassanak, és gépei zavartalanul működhessenek, növelje élettartamukat felületkezeléssel! Forduljon hozzánk felületkezelési munkálataival, hogy gépipari eszközei profik kezébe kerüljenek!


  A kemény krómozás folyamata és jellemzői

  A fémfelületek kezelésére, védelmére különböző eljárások és bevonattípusok szolgálnak, melyek szerepet játszanak az állapotmegóvásban, valamint a funkcionális értékek növelésében egyaránt. Tartós és nagy keménységet biztosító bevonat a keménykróm, amely a rozsda és korrózió elleni védelmet biztosítja, csökkenti a súrlódás által fennálló veszélyeket, valamint a kopásállóságot növeli a krómozott felületek esetében.

  A kemény krómozás felhasználási területei:

  Bányák, vegyi üzemek, különböző gyárak tevékenységi köre során elengedhetetlen eljárás, például:

 • Régi, elhasználódott vagy kopott alkatrészek felújítása
 • Hidegalakító szerszámok bevonása
 • Prés- és fröccsöntő szerszámok bevonása
 • Mérőeszközök bevonása
 • Az ipari kemény krómozás dekoratív megjelenést és keménységet biztosít a kezelt felületek számára, melynek következtében számos műszaki jellegű elvárásnak maximálisan megfelel.

  Válassza a kemény krómozás lehetőségét, melyről bővebb tájékoztatásért tekintse meg weboldalunk információit, valamint keressen minket bizalommal elérhetőségeinken és mindenben készséggel állunk rendelkezésére!


  Acél alkatrészek és a passziválás

  A nemes acélokról sokan azt hiszik, hogy örökké ellenállnak a rozsdának, nem szükséges karbantartani őket. Sajnos ez nem így van.

  A kifogástalan felületi minőség eléréséhez szükség van egy krómoxid felületre. Ez természetes úton kialakul az acélon, azonban bizonyos tényezők hatására károsodhat, így elveszíti korrózióálló képességét. Ezt a réteget károsan befolyásolhatják a hegesztési munkák, a különböző savas és lúgos kémhatású vegyszerek, hengerlés, nem a felülethez való csiszolókorong használata, stb.

  Ilyenkor van szükség a passziválásra. Az eljárás során a felületet alaposan megtisztítjuk a szennyeződésektől, majd a krómoxid réteggel ellátjuk. Így a nemesacél visszakapja eredeti védelmét, így a külső hatások immár a passzív réteget érik és nem az acélt károsítják.

  A korrózió alattomosan, némely esetekben akár láthatatlanul is lecsaphat a nemesacél felületekre, ezért fontos az időnkénti ellenőrzés. Ha rendszeresen felülvizsgálja a felületek épségét, azzal jelentős károktól és költségektől óvhatja meg magát és acél tárgyait.

  Ha már megtörtént a baj, vagy csak biztonságban szeretné tudni acél eszközeit, mi állunk rendelkezésére a passziválásban!


  A galvanizálásról bővebben

  A galvanizálásról bővebben

  A galvanizálást nem szabad összetéveszteni a horganyzással. Sokan hajlamosak a kettőt ugyanannak a tevékenységnek értelmezni, pedig csupán fogalomzavarról van szó, hiszen a horganyzást is lehet galvanizáló eljárással végezni.

  A galvanizálás folyamatának lényege, hogy egy anyagon olyan felületet hozzunk létre, ami olyan új fizikai, kémiai tulajdonságokat kölcsönöz annak, mellyel az addig még nem rendelkezett. Ezt a műveletet elektromos áram segítségével valósítják meg, mégpedig úgy, hogy egy folyadékban lévő fém ionokat átvisznek a galvanizálandó felületre, elektromos áram segítségével.

  Egyes kutatások szerint a galvanizálás alapjaira utaló nyomok már időszámításunk előtti időkből származó agyagedényeken is felfedezhetők. Ma már számtalan területen alapvető eljárásnak számít a galvanizálás. Maga a technológia a repülőgépgyártásban honosodott meg, ugyanis ezen a területen alkalmazták először a második világháború folyamán, majd a háborút követően elterjedt más területeken is a használata. A galvanizálást alkalmazza az autóipar, de a háztartási eszközök gyártásánál is gyakran használt eljárás.

  Galvanizálással kapcsolatos igényeivel és kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!


  A kemény krómozás előnyei

  Krómozott felületekkel a hétköznapokban is találkozhatunk, hiszen egyre inkább bekerül a köztudatba. Nem hiába, hiszen olyan tartósságot biztosít a felületeknek, melyet nehéz felülmúlni.

  Milyen előnyökkel jár a kemény krómozás?

 • Mivel az ipari króm igen tartós, így hosszútávon megóvja a bevont szerkezetet vagy eszközt.
 • A korrózió esélye teljesen kizárt, többet nem kell foglalkozni a rozsdás felületekkel sem.
 • Alkalmazásával spórolhatunk, mert tartóssá teszi a kezelt felületeket, tehát kevesebbszer kell javításhoz folyamodni.
 • A krómozott eszközöket ritkábban kell cserélni.
 • Rendkívül sokoldalú, számos iparágban, de még a hétköznapokban is alkalmazzák.
 • A króm bevonat lecsökkenti a súrlódással járó veszélyeket.
 • Nem utolsó sorban pedig esztétikus megjelenést biztosít.
 • Amennyiben többet szeretne megtudni a kemény krómozásról, vagy egyéb szolgáltatásainkkal kapcsolatban, a részletekért tájékozódjon weboldalunkon, illetve keressen bennünket a feltüntetett elérhetőségeinken!


  Színes felületkezelés

  Színes felületkezelés

  Nem csak a fémfelületek épségét szeretné megóvni, de még esztétikus látványra is vágyik?

  Általában, ha fém felületekre bevonatokat készítenek, azt két okból teszik, az egyik a fémek állagmegóvása, a másik pedig az esztétikai megfontolás. Az eloxálás mindkét szempontot egyesíti magában. Miért? Mert a többi felületkezelő eljárással ellentétben, az eloxálás során széles színskálából tudunk választani, mivel anodizálás megy végbe.

  Mit is jelent ez? Az alumínium híg savban anódként viselkedik, és az ekkor keletkező vízbontás során oxigén fejlődik. A fejlődő oxigén reagál az alumíniummal és porózus réteget hoz létre. A pórusok pedig remek lehetőséget adnak a színezésre. A színezés történhet elektrolitikusan, mikor a pórusokból fémeket választunk le, például a leválasztott ón mennyiségének növelésével egyre mélyülő színeket hozhatunk létre a világosbarnától a feketéig. De használhatunk szerves színezéket is, ekkor csak egyszerűen belemártjuk az anyagot a színezékbe, és a szín mélysége csak annak a függvénye, hogy mennyi ideig áztatjuk az adott munkadarabot.

  Amennyiben Ön is megbízható és esztétikus felületkezelésre vágyik, válassza az eloxálást, illetve egyedi igényei esetén válogasson egyéb felületkezelési eljárásaink közül!


  Érdekesség: Miért szükséges a fémfelületek védelme?

  korrózióvédelem

  Ha Ön is kis fém alkatrészes gépekkel dolgozik, vagy alkatrészeket gyárt, akkor biztosan találkozott már az ezeket az alkatrészeket fenyegető korrózióval. A korrózió, vagy bármilyen felületi sérülés komoly károkat tud okozni - ez minden egyes sérült elem pótlásával jár, ami néha jelentős többletkiadásnak minősül. Gyakran előforduló hiba az is, hogy nem megfelelően van lekezelve a nagy, ipari gépben található fém alkatrész, és emiatt leállhat a termelés is, mely profitkiesést jelenthet. Ezekben a helyzetekben lehet segítségünkre a korrózióvédelem.

  Mi is a korrózióvédelem? A korrózióvédelem a fémeken keletkező passzív oxidréteg roncsolás elleni védelmét jelenti. Ez azért fontos, mert az aranyon kívül minden fémnek az a célja, hogy a levegőben lévő oxigénnel kölcsönhatásba lépjen, fémoxiddá alakuljon, majd ércként visszatérjen eredeti állapotában.

  Cégünk fémfelületek kezelésében igazán otthon van! Nikkelezés vagy krómozás elvégzésére lenne szüksége? Keressen minket bizalommal!


  Nikkelezés – minden a részleteken múlik

  A nikkelezés sokrétűen felhasználható a felületkezelések során: védő, díszítő célra, vagy nikkel-króm és réz-nikkel-króm bevonatrendszer tagjaként is, ám különösen figyelni kell a leválasztott bevonat korrózióállóságára is. Nézzük, hogy mikre érdemes igazán figyelni:

 • A galvanikus nikkelbevonatot katódos bevonatnak nevezzük, amennyiben acél- és cinköntvény tetején találjuk. A bevonat azon helyein, ahol hiba található (például lyukak vagy karcolás) minden esetben megindul az alapfém korróziója.
 • A nikkelbevonat levegőre kerülésekor gyorsan kialakul egy vékony oxidréteg, ezért jelentősen csökken a fénye. Ahhoz, hogy ezt megakadályozzák, krómbevonatot választanak le - ezzel el tudják érni, hogy hosszabb ideig megmaradjon a bevonat fénye.
 • Az a krómbevonat, amely nikkelezés során passziválódott, nemesebbé válik, mint a nikkel, ami alatta van.
 • Amennyiben a nikkelbevonat különösen fényes, gyorsan megindul a korróziója a krómbevonat alatti nikkelnek. Ezt úgy akadályozzák meg, hogy mikrorepedéses, illetve mikropórusos krómot, vagy kettős nikkelbevonatot választanak le.
 • Ha többet szeretne megtudni a nikkelezés érdekességeiről, forduljon hozzánk!


  Mi a különbség a díszítő és a kemény krómozás között?

  Akik nem jártasak a fém alkatrészek világában, azok könnyen összetéveszthetik a díszítő krómozást a kemény (vagyis a műszaki) krómozással. Pedig a két krómozási eljárás ipari felhasználása eltérő.

  Díszítő krómozás Díszítő krómozás esetén a külső, krómozott réteg, és a fém alkatrész felülete között még egy közbülső nikkel, vagy réz bevonat található. Ez az utolsó rétegként felvitt bevonat teljesen elzárja a fémet a külvilágtól. Jól ellenáll a lúgoknak és savaknak, és mivel tükörfényes, csillogó felületet képez, esztétikai szereppel is bír. Különféle apróbb háztartási gépeken találkozhatunk vele, például csaptelepeken, de ilyen díszítő krómozást láthatunk a motorokon is.

  Kemény krómozás A kemény krómozás közvetlenül az alapfémre kerül fel - nincs közbenső bevonat. A kemény krómozás által egy mikro repedésekkel teli, vastagabb, akár 40 milliméteres vastagságú kemény krómréteg kerül fel a fémre, aminek hatására a bevonat már alakítható, csiszolható.

  Ha további kérdése lenne, forduljon hozzánk!


  Érdekesség: Amit a nikkelről tudni érdemes

  kemény krómozás

  A nikkel egy szobahőmérsékleten szilárd, fémes színű, közepesen kemény anyag, amely az emberi szervezet számára bizonyos formában mérgező – az egyik legjelentősebb ipari felhasználású fém. A nikkelezés alapja.

  A nikkelt a 18. században fedezték fel, majd a 19. században már sokféle felhasználása volt, és mind a mai napig jelen van a hétköznapjainkban is. Bár előfordulása viszonylag ritka más fémekhez képest, mégis rendkívül elterjedt fém, előnyös tulajdonságainak köszönhetően a nikkelezés miatt szinte minden ipari terület alkatrészeinél használják.

  Mivel a nikkel egy jól alakítható, alakváltozást jól tűrő anyag, így a különböző ötvözetekben igen széles a felhasználási köre, jelen van a régi és mai pénzérmékben, fűtőelemekben, üveggyártásban. Leggyakrabban azonban bevonatként jelenik meg a nikkelezés folyamatában, amikor alkatrészeket vonnak be bizonyos tulajdonságok növelése érdekében.

  A nikkel tehát fontos, alapvető vegyi elem, a nikkelezés pedig a vele kapcsolatos leggyakoribb eljárás. Amennyiben Ön is érintett a nikkelezésben, vagy más felületkezelésben, bátran forduljon hozzánk professzionális kivitelezésért!


  A króm szerepe az iparban: mit érdemes tudni a kemény krómozásról?

  kemény krómozás

  A króm alapjaiban véve egy nehezen megmunkálható, kemény, magas olvadásponttal rendelkező fém. A rajta keletkezett oxidrétegnek köszönhetően a króm igen ellenálló különböző kémiai hatásokkal szemben, ezért közkedvelt bevonó anyagként is ismert.

  A kemény króm tartós, nagy keménységet nyújtó bevonat, mely megakadályozza a korrózió és rozsda kialakulását, emellett csökkenti a súrlódás okozta veszélyeket, ezáltal növeli a krómozott felületek ellenállóságát.

  A kemény krómozási eljárással leggyakrabban az alábbi területeken találkozhatunk:

 • Magas kopásnak kitett alkatrészek
 • Mérőeszközök illesztő felülete
 • Prés- és fröccsöntő szerszámok
 • Hidegalakító szerszámok
 • Ha Ön is szeretné megóvni iparban használatos gépeit, szerszámait a kémiai hatásoktól, válassza kemény krómozási eljárásunkat, melynek segítségével hosszú éveken át nem okozhat gondot a rozsda és korrózió.

  Részletekért keresse fel szakértő munkatársainkat elérhetőségeink valamelyikén!


  Néhány hasznos tipp krómozott tárgyaink tisztításához

  Kemény krómozással kezelt felületek esetében igen jelentős szerepet kap a karbantartás a hosszantartó, esztétikus megjelenés érdekében.

  Fontos az erős tisztítószerek kerülése, ugyanis azok megtámadják a krómot, és a felület elveszíti fényességét, foltos lesz. A zsíros szennyeződést mosogatószerrel vagy parafinnal, enyhén dörzsölve tisztítsuk. A krómozott felületre ráégett zsírt sziksóval távolíthatjuk el.

  A krómozott felületeket általában nedves, puha ruhával tisztítsuk, és száraz ronggyal töröljük fényesre. Ha nagyon szennyezettek, enyhe szappanos vízzel tisztítsuk, vagy citrom héjával dörzsöljük őket. Ha a lemosott tárgy foltos marad, utólag töröljük át alkoholos ronggyal. Krómozott felületekről a vízkövet ecettel, illetve citrommal távolítsuk el. Ha a vízkő feloldódott, dörzsöljük le, majd mossuk tisztára, végül puha tiszta ronggyal töröljük szárazra.

  Válassza cégünket, ha kemény krómozásra lenne szüksége, mi eláruljuk Önnek azt is, hogyan tarthatja meg a felületkezelt elemek fényességét! Forduljon hozzánk bizalommal megbízható szolgáltatásokért!


  Az eloxálás folyamata és előnyei

  kemény krómozás

  Eloxálásnak azt a folyamatot nevezzük, mikor egy bizonyos mennyiségű kénsavban, egy adott hőfokon, megszabott feszültség mellett 1,2-2,0 A/dm2 áramsűrűséggel anodizálunk. Az eloxálással egy bizonyos folyamat előzhető meg, mely az alumínium felületeket veszélyezteti, ez pedig nem más, mint a korrózió.

  A korrózió egyfajta kémiai folyamat, mely a fémekre és azok vegyületeire van hatással. Leggyakoribb típusa a rozsdásodás. Fontos azonban tudni, hogy ez a folyamat nem csak megelőzhető, de vissza is fordítható! Erre nyújt kiváló megoldást az eloxálás is.

  Mint minden anodizálási folyamat során, az eloxálás esetében is végbe megy egy bizonyos színezési folyamat. Ezáltal nem csupán egy, a korróziónak ellenálló felületet kaphatunk, de esztétikai megjelenését is javíthatjuk, mely főként az építőiparban, illetve fémiparban előnyös.

  Ha Önnek is szüksége lenne eloxálásra alumínium felületein, forduljon hozzánk bizalommal! Kérdés esetén állunk rendelkezésére elérhetőségeinken!


  Mi az a fehérrozsda?

  Mi az a fehérrozsda?

  A fémek védelme többféle módon történhet, melyek közül az egyik legelterjedtebb a horganyzás. Ezt a módszert az acél termékeknél szokás használni, hogy megvédjük az alapfémet a korróziótól. Azonban létezik egy olyan ellenség, amely még így is problémát okozhat – ez pedig nem más, mint a fehérrozsda!

  A fehérrozsda akkor alakul ki, ha a horganyzott felület megsérül, és a bevonat nem kerül időben kijavításra. Ilyenkor a fehérrozsda helye egyértelműen mutatja, hogy hol történt károsodás. A jelenségre érdemes odafigyelni és időben fellépni ellene, hiszen a bevonat sérülése együtt jár azzal, hogy az alapfém is rozsdásodásnak indulhat.

  Két módon lehet védekezni a fehérrozsda kialakulása ellen, ha már megsérült a horganyzott felület. Az egyik a horganyzás kijavítása, a másik pedig, hogy olyan helyen tároljuk az adott fémtárgyat, ahol alacsony a páratartalom, mert akkor magától is kialakul a felületen egy úgynevezett „cinkpatina”, amely nem engedi a további károsodást.

  Ön is szeretné, ha fém termékei megfelelő védelemmel lennének ellátva? Akkor horganyzásért keressen minket!


  A kemény krómozás menete

  Kemény krómozás

  A kemény krómozást minden esetben a munkadarab megfelelő előkészítése előzi meg. Ez magába foglalja a felület simára és alakhelyesre való megmunkálását, a mechanikai előkészítést, a tisztítást. A kemény krómozás csak tiszta felületen lesz igazán hatásos, hiszen ehhez tud a bevonat megfelelően odatapadni. A függesztő készülékre való helyezés és a védőbevonatok elkészítése után zsírtalanításra, majd öblítésre van szükség. Ha szükséges, oxidmentesítünk.

  Ezután következik maga a kemény krómozás: a munkadarabot és az anódot elhelyezzük a krómfürdőben. Takarékoldatban való öblítés és szárítás után következhetnek az utókezelések, és az utómunkák. A kemény krómozás végső fázisa a minőség-ellenőrzés, azaz annak vizsgálata, hogy mindenhol megfelelő-e a képződött bevonat.

  Cégünk nagy tapasztalattal a háta mögött, a legmodernebb eszközökkel dolgozik, ezzel is biztosítva Önnek szolgáltatásaink kiváló minőségét. Forduljon hozzánk bizalommal Ön is, ha kemény krómozásra van szüksége!


  Röviden a színes eloxálásról

  Színes eloxálás

  Az eloxálást az alumínium esetében szokás alkalmazni, mint felületkezelést. Alapja a kémiai reakciók során létrejövő porózus oxidréteg, amely a fémet védi a külső behatásoktól, korróziótól, illetve magát az anyagot is erősebbé teszi.

  Az eloxálás során lehetőség van arra, hogy ne csak védelmet, hanem színt is adjunk a fémeknek, ezen módon pedig esztétikai szempontból is növekedik az értékük. Az elektrolitikus színezés során igazán tartós árnyalatokat lehet létrehozni, melyek a fémek pórusokba való elektrolitikus leválasztásával képződnek. Emellett persze az eloxálás során is lehetőség van arra, hogy a szokásos, szerves színezést válasszuk. Ebben az esetben az eloxált tárgyat a színanyagba mártva érhetünk el különféle árnyalatokat.

  Szeretne többet tudni az eloxálásról vagy éppen felhasználná arra a módszert, hogy a fémek egyszerre kapjanak védőréteget és színt is? Akkor keressen minket bizalommal, mi segítünk Önnek! Várjuk jelentkezését szolgáltatásainkkal kapcsolatban!


  Mitől függ a galvanizálás minősége?

  Színes eloxálás

  Cégünk egyik fő tevékenysége a galvanikus horganyzás. Minden munkánk során a lehető legjobb eredményre törekszünk, elérhető árakon. Egy jó minőségű galvánbevonat fényes, kemény védelmet nyújt, kellően tapad az alapfémhez, egyenletes vastagságú, tömör, valamint rendelkezik a megfelelő mechanikai és kémiai tulajdonságokkal is. Nézzük, mi befolyásolja a galvanizálás hatásfokát!

  A galvánbevonat minősége jelentősen függ a bevonandó fém anyagától és alapállapotától – ezt megfelelő tisztítással javíthatjuk. A hatásfokot befolyásolja a galvánfürdő pH-értéke, egyenletes sűrűsége és hőmérséklete, valamint a belevezetett áramsűrűség is. Fontos még ezeken kívül a hidrogénkiválás, az elektrolit minősége, valamint a galvános polarizáció és a polarizációs feszültségek.

  Ha galvanikus horganyzásra van szüksége, keressen minket bizalommal kérdéseivel, munkatársaink készséggel rendelkezésére állnak! Védje fém alkatrészeit minőségi galvánbevonattal, vegye elejét az oxidációnak!