Ha darupálya felújítás, akkor alapanyagra szabott felületkezelés

2023. márc 31. | Blog

A darupálya felújítás egyik legfontosabb mozzanata a felületkezelés. Ha az időszakos vizsgálat azt az eredményt hozta, hogy a felújítás nem várhat, ránk számíthat!

Ön tudja, hogy milyen gyakran kell ellenőrzésnek alávetni a darukat és az egyéb, professzionális emelőgépeket? Na és azzal tisztában van, hogy mi mindent vizsgálnak a szakemberek, amikor elérkezik az időszakos vizsgálat, illetve a biztonságtechnikai felülvizsgálat ideje? Az alábbiakban ezt a témát fogjuk egy kicsit körüljárni, hogy üzemeltetőként Ön is tudja, mire számíthat és milyen teendői vannak.

Tudnivalók a vizsgálat rendjére vonatkozóan

darupálya felújítás

Az emelőgépek, köztük a daruk szerkezeti-, fő- és biztonsági vizsgálatának rendjére vonatkozóan az MSZ 9721/1:2009 az irányadó. Ez alapján az üzembe helyezést követően a gép üzemi csoportszámától függően meghatározott időközönként szerkezeti- és fővizsgálatra kell sort keríteni, ezen felül legalább 5 évente gondoskodni kell a biztonsági felülvizsgálat elvégzéséről.

A periodikusan ismétlődő vizsgálatok gyakorisága lehet 9, 12, 18, 21, valamint 24 hónap a berendezés üzemi csoportszámának megfelelően, kivételek azonban – ahogy mindig – itt is akadnak. Amennyiben speciális kialakítású és rendeltetésű emelőgépről van szó, az indokolhat az előírtnál sűrűbb vizsgálatot is.

Mit foglalnak magukba az egyes vizsgálattípusok?

  1. Szerkezeti vizsgálat: A szerkezeti vizsgálat alkalmával a szakemberek górcső alá veszik, hogy van-e valamilyen sérülés, kopás az emelőgép szerkezeti egységein, ellenőrzik, hogy történt-e maradandó alakváltozás, esetleg van-e egyéb rendellenesség, például csavarkötés lazulás, repedés vagy akár törés.
  2. Fővizsgálat: Ez magába foglalja a szerkezeti vizsgálatot, ezen felül ellenőrzik az emelőgép szabályszerű üzemeltetését, valamint annak fő műszaki jellemzőit és a biztonságtechnikai berendezések meglétét. Ilyenkor vizsgálják meg a darupálya állapotát, beleértve az anyag és a korrózió elleni védőbevonatok épségét.
  3. Biztonsági felülvizsgálat: Amikor ez kerül sorra, megvizsgálják a szakemberek a gép szerkezeti kialakítását, továbbá gépészeti és villamos berendezését és a biztonsági berendezések állapotát. Ellenőrzik, hogy a környezet jellemzői egyezést mutatnak-e a tervezés és gyártás során figyelembe vett tulajdonságokkal.

A vizsgálatok átfogó képet adnak az emelőgépek állapotáról, amiből le lehet vonni a következtetést, hogy szükség van-e például darupálya felújításra, esetleg korszerűsítésre kell sort kerítenie az üzemeltetőnek.

Amikor a darupálya felületkezelés nem várhat

felületkezelés

A darupálya rendszerek esetében kitüntetett figyelmet kell kapnia a felületek védőbevonatainak, ez ugyanis a hosszú élettartam egyik alappillére. Amennyiben a védőbevonatok nem bizonyulnak épnek, utólagos korrózióvédelemre van szükség, az eljárás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a rendszer továbbra is eleget tegyen a funkciójának és a biztonsági követelményeknek.

A felületvédelem eredményességének záloga a megfelelő eljárás, melyet mindenekelőtt a berendezés pontos alapanyag összetételének ismeretében lehet meghatározni. Az alapanyagon felül olyan tényezők is befolyásolják a technológia kiválasztását, mint például az adott szerkezeti egység megmunkálásának módja.

Amennyiben az időszakos vizsgálat alkalmával fény derült arra, hogy a darupálya felújításra szorul, nálunk jó helyen jár. Kiválasztjuk a megfelelő felületkezelési eljárást, és azt szakszerűen, rövid határidővel elvégezzük, hogy az emelőgép még hosszú időn át a munka szolgálatában álljon. Forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!

Címkék: