Repülőgéphajtómű-szervizelés: mindenképp bízza szakértőkre!

2022. szept 26. | Blog

repülőgép-hajtóművek szervizelésére rendszeresen sort kell keríteni, hiszen, ha felmerül egy hiba, akkor már késő.

A repülőgépek hajtóművei a biztonságos repülést szolgálják – legalábbis addig, amíg valamilyen hiba be nem következik. Ha ez repülés közben történik, akkor akár katasztrófa is lehet a vége, tehát a szervizt időszakosan és kötelező jelleggel kell elvégezni. Egy repülőgép-hajtómű szervizelése a motor típusától függően akár napokig, sőt, hetekig is eltart, hiszen nem csupán egy szimpla átvizsgálásról van szó; ilyenkor darabjaira szedik szét a motort, és mindent aprólékos gonddal átnéznek, javítanak, cserélnek.

repülőgéphajtómű-szervizelés alapvetően négy lépésből áll: a hajtómű kiszerelése, alkatrészeinek vizsgálata, az elhasználódott alkatrészek cseréje, a felmerülő hibák kijavítása, majd ezt a teljes körű ellenőrzés követi, végül a hajtómű visszaszerelésével zárul a folyamat. Röviden összefoglalva nem tűnik bonyolultnak, ám számos repülőgépmotor-típus létezik – elég csak azt megemlíteni, hogy a hagyományosnak számító, dugattyús motorok mellett napjainkban már a gázturbinák jelentik a fő csapásirányt -, és mindegyiket máshogy szükséges kezelni.

A precíz, mindenre kiterjedő repülőgéphajtómű-szervizelés által nem csak meghosszabbítható a repülőgép élettartama – sőt, nem ez a legfontosabb oka -, hanem a biztonság is megnövelhető. Ha a hajtómű elromlik, a gép kialakításán és a pilóta tudásán múlik, hogy képes lesz- e kényszerleszállást végrehajtani, vagy lezuhan. A repülőgépek hajtóműveinek szervizelése tehát életet is menthet, és a legtöbb esetben ez csak akkor derül ki, amikor a következő szervizre kerül sor, sőt, még akkor sem biztosan.

Bízzon meg Ön is cégünk több, mint negyed évszázados tapasztalatában, és bízza ránk a repülőgép-hajtómű szervizelését! Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, és szeretne megbízni bennünket repülőgépeinek javításával és karbantartásával, illetve, ha kérdése lenne tevékenységünkkel és árainkkal kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!